07/490-23-60

PONUDBA PIVA

Kadar si zaželite sprostitve po napornem dnevu ali pa klepet v dobri družbi in ob kozarcu piva, je Pivnica Apolon pravi naslov.

Razvajali vas bomo s široko ponudbo različnih vrst piva in poskrbeli, da se boste pri nas počutili kot na dopustu.


Pivo v presežkih

Največje pivsko slavje: Münchenski Oktoberfest, kjer spijejo okoli pet milijonov litrov piva. Tradicija se je začelo je leta 1810 kot slavje ob poroki kronskega princa Ludvika s Terezo Šaško.

Najbolj pivovarska država: Belgija, ki ji pravijo tudi kraljevina piva. V Bruslju imajo pivovarniško ulico – Rue des brasseurs ali Brouewers straat. V Belgiji imajo tudi pivsko cesto – "Bruegel route", ki povezuje pivovarska središča. Pivovarniške ulice pa tudi pri nas niso nobena posebnost – v Laškem in Ljubljani imamo Pivovarniško ulico, v Zagrebu in Varaždinu Pivovarsku ulicu. Vsekakor najdemo pivovarniške ulice v skoraj vseh evropskih pivovarniških mestih. Izjema je le Amsterdam, kjer imajo namesto ulice Pivovarniški kanal – Brouwersgrackt.

Najbolj po pivu zveneče krajevno ime: V Sloveniji imamo Hmeljnik. O hmeljniškem gradu, ki izvira iz 11. stoletja, je pisal že Valvazor. Tudi v Ukrajini imajo svoj Hmeljnik, imenuje se Hmelnickij. Takšna mesta najdemo tudi v ZDA – Hopland, na Tirolskem – Hopffgarten, v Nemčiji pa Hopfensee in kar nekaj krajev z imenom Hopfgarten.

Največji kozarec: Z največjim pivskim kozarcem vam postrežejo v münchenskih pivskih vrtovih, kjer kozarec drži kar 4 litre piva.

Najuglednejši ustanovitelji: Najuglednejši ustanovitelj še delujoče pivovarne je bavarski vojvoda Wilhelm V., naslednik avtorja pivovarniškega zakona. Leta 1589 je ustanovil pivovarno Hofbrauhaus v Münchnu, ki še vedno obratuje. Tudi princ škof Johann Philipp Schonborn je 1. 1643 dal zgraditi pivovarno v Wurzburgu. Še danes se imenuje Hofbrau.

Največja steklenica: Avstralsko pivo Stubby iz mesta Darwin polnijo v steklenice, ki držijo pol galone (2,2751). Še malo večja je steklenica za posebna piva belgijske pivovarne Liefman's Oudenaarda.

V našo družbo vas vabi kolektiv Pivnice Apolon!